[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Informacije » Pravila Foruma » Pravila Foruma
Pravila Foruma
DreamTeamDate: Sunday, 2010-12-12, 6:53 PM | Message # 1
Private
Group: Administrators
Messages: 14
Reputation: 0
Status: Offline
Zašto postoji ovaj pravilnik?
- Da pravila budu javna i jasna, te da svako bude svestan sta se od njega ocekuje da sebe ne bi dovodio u neprijatne situacije bez razloga.
- Jedino postovanjem pravila koja cemo ispod navesti moguce je odrzati zdravu atmosferu u zajednici i napredovati.
- Na forumu su svi clanovi, bez obzira na poreklo, rasu, nacionalnost, veroispovest dobrodosli i niko nema pravo da ih samo na osnovu toga diskriminise.
Zasto ovaj pravilnik mora da se postuje?
- Zato sto u suprotnom gubite pravo ucesca na forumu.
- Zato sto ga svi drugi postuju i zato sto je ovo zajednica gde je interes zajednice uvek iznad interesa pojedinca.
- Zato sto je ovaj pravilnik samo plod zdravorazumskog razmisljanja, a ne necija zelja da se nad drugima izivljava. Ko ga dozivljava na drugaciji nacin, ne mora da bude clan i ne mora da ucestvuje na forumu.

Korisnici foruma su obavezni:

- Pre svega, da postuju ovaj pravilnik.
- Da postuju druge korisnike i njihova misljenja bez obzira da li se sa njima slazu ili ne.
- Da ne podsticu i ne sire mrznju prema drugima, ne vredjaju i ne provociraju sagovornike.
- Da svoje komentare pisu jasno, da ne skrecu sa teme i ne salju besmislene poruke samo reda radi.
- Da svoja pitanja postavljaju na pravom mestu i na pravi nacin, odnosno, da u naslovu i tekstu teme postave kratak opis konkretnog problema sa sto vise relevantnih podataka vezanih za njega i sto manje beskorisnih informacija koje bi samo skretale paznju na pogresnu stvar.
- Da ne pisu na temi vise poruka za redom, jer to samo razvodnjava diskusiju bespotrebno. Sve sto je izostavljeno, moze se lako dodati koristeci blagodet funkcije izmeni koja postoji kod svake poruke.
- Da pre nego sto bilo koje pitanje postave koristeci [Pretragu] provere da li se o njihovom problemu na forumu vec raspravljalo i da li mozda postoji resenje.
- Da stare teme ne ozivljavaju ako za to ne postoji zaista dobar razlog, osim u slucaju da je rec o nekoj od vecito aktuelnih tema koja je samo spletom cudnih okolnosti na forumu trenutno zapostavljena.
- Da postuju i stite pravo na privatnost kako svoje, tako ostalih korisnika.
- Da ne postavlja reklamne sadrzaje kako na samom forumu u porukama, tako i u potpisu i drugim mestima u profilu.
- Da jednu poruku ne postuje vise puta u istom, ili u razlicitim temama i forumima.
- Da ukoliko prenosi tekst sa interneta ili iz novina, pored teksta navede izvor teksta i autora ako je poznat.
Na forumu je zabranjeno:
- Pisanje teksta ili delova teksta ALLCAPS jer se taj nacin prema internet bontonu smatra vikanjem, a to ovde nije dobrodoslo. ALLCAPS je naziv koji se koristi za pisanje celog teksta velikim slovima.
- Svaka javna razmena misljenja i ideja kojima se krse vazeci zakoni Srbije, ukljucujuci i pitanja vezana za piratizovani software i drugu intelektualnu svojinu, razmenu informacija do kojih je dodjeno ilegalnim putem i predstavljaju necije privatne podatke , poput informacija o bankovnim racunima, internet nalozima i sl.
- Koriscenje neprikladnih i uvredljivih tekstova i slika u potpisima.
- Lazno predstavljanje ili koriscenje visestrukih naloga na forumu u isto vreme od strane iste osobe, koji bi sluzili za varanje drugih korisnika ili miniranje normalnog toka diskusije cak iako poruke same po sebi ne krse direktno ni jednu stavku ovog pravilnika!
- Svaka reklama komercijalnih sadrzaja, drugih foruma, drugih sajtova na bilo kom delu foruma.
- Voditi privatne rasprave na javnim mestima. Privatna diskusija se odnosi na to kada dva korisnika vode lični razgovor koji se ne tiče drugih korisnika. Za privatne diskusije postoje 'Privatne poruke' ili neki drugi vid komunikacije.
- Svaki vid sirenja mreznog marketinga, bilo u internet, bilo u real-life formi.
- Slanje nezeljenih informacija i uznemiravanje clanova putem privatnih poruka.
- Teme politickog sadrzaja.
- Pornogrfski sadrzaj.

Stvari koje treba maksimalno izbegavati:

- Ne citirajte poruku iznad svoje.
- Poruke bez smisla koje nece sadrzati nikakav konkretan sadrzaj, tipa: slazem se, i ja, da, ne i sl. Bilo da se sa necim slazete ili ne, ako iznosite misljenje, to misljenje i obrazlozite ili bar jasno stavite do znanja da se slazete sa necijim obrazlozenjem.
- Teme sa naslovima tipa: Hitno, Pomoc, Problem, Da li.... Naslov teme mora da odgovara njenom sadrzaju i da ga barem delimicno opisuje
- Ne preterujte sa koriscenjem smajlija, interpunkcijskih znakova, kolorizacije i ostalih stvari koje su trenutno dostupne na forumu.
- Ne postavljajte svoje teme u pogresnim forumima! Detaljno iscitajte imena i opise svih foruma, pa tek ako i tad ne znate gde da temu postavite to uradite u forumu svastara, odakle ce je neko od moderatora ili administratora preseliti na pravo mesto

Sta se desava kada neko prekrsi pravila?

- Ovo nikada nije bio, niti ce ikad biti policijski forum na kome se korisnici banuju nakon prve sitnice
- Ukoliko je korisnik nov , skrenuce mu se paznja na pogresan postupak i uputice se na ovaj pravilnik
- Ako to urodi plodom, prvobitni incident cemo zaboraviti, ako, medjutim, korisnik nastavi namerno da krsi ova vrlo jednostavna pravila bice udaljen sa foruma bez prava vracanja pristupa nalogu.
- Administrator i Moderatori koji vode forum imaju pravo da pomere, zatvore ili izbrisu bilo koji post ako vide da nije adekvatan, bez bilo kakvog daljnjeg objasnjenja.

[color=red]Pitanja odgovornosti za sadrzaj na forumu:

- Korisnici koji objavljuju komentare odgovorni su moralno, pravno i krivicno za njihov sadrzaj.

Pitanja vlasnistva sadrzaja foruma:

- Svaka poruka koja se objavi na forumu postaje vlasnistvo ovog foruma. Korisnici nemaju prava da brisu svoj celokupan ucinak na forumu jer se time remeti tok diskusije i atmosfera na forumu i to ce biti spreceno i sankcionisano od strane moderatora i administratora. Korisnici, takodje, nemaju pravo da traze da se njihov nalog obrise. Ako ne zelite dolaziti - nemojte, ako ne zelite pisati - nemojte.
-Organizator foruma zadrzava prava da menja pravila foruma.

 
Forum » Informacije » Pravila Foruma » Pravila Foruma
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: